Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Nadelen van linkshandig zijn

Naar schatting 10 tot 15% van alle Nederlanders is linkshandig. Dat betekent dat zij een duidelijke voorkeur hebben om met hun linkerhand ingewikkelde motorische beweging uit te voeren en de rechterhand minder ontwikkeld hebben op dat vlak. Vervelend is het echter dat de meeste apparaten, voertuigen en sporten uitgaan van het gebruik van de rechterhand. De vraag is dan ook wat zijn de nadelen van linkshandig zijn?

Elektronica en computers

De wereld is ontworpen voor rechtshandigen, als gevolg daarvan moet je als linkshandige veel dingen met rechts leren doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bedienen van een muis, dit kan ik niet eens met links.

Gereedschap gebruiken

Scharen, blikopeners en dergelijke vormen kleine irritaties, maar je leert er mee omgaan. Vervelender is bijvoorbeeld de decoupeerzaag, die lucht blaast aan de verkeerde kant. Schrijven is lastig omdat je over je zojuist geschreven tekst heen veegt. Veel vlekken dus als je inkt nog niet droog is.

Autorijden

De versnellingspook zit in Europese auto’s aan de rechterzijde, wat erg lastig is voor linkshandigen. Ook knopjes voor richting aangeven, het verzetten van je stoel en dergelijke zitten net wat ongemakkelijk gepositioneerd. Om dit te verhelpen kan je overwegen een auto uit Engeland te importeren met het stuur aan de rechterzijde en de pook aan de linkerzijde.

Muziek spelen

Veel muziekinstrumenten gaan uit van een dominante rechterhand, dit kan vervelend zijn voor een linkshandigen. Gelukkig zijn er ook instrumenten die hiervoor aangepast zijn of waarbij je ook goed als linkshandige kan spelen.

Winkel voor linkshandigen?

Veel problemen die je met een dominante linkse hand ondervind kan je verhelpen door artikelen aan te schaffen die speciaal voor linkshandigen zijn gemaakt. Kijk bijvoorbeeld eens bij https://www.delinkshandigenwinkel.nl/