Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Nadelen van mindmapping

Mindmapping is een vorm van samenvatten. Door middel van een soort spinnenweb kun je heel makkelijk veel informatie samenbrengen op een centraal blad. Dit kan handig zijn om in groepsverband onderling verbanden te kunnen zien. Ook kan in een groep iedereen bijdragen aan de mindmap. Daarnaast is het heel flexibel en kun je hem maken zoals je wilt. Zoals je ziet zitten er voordelen aan het maken van een mindmap, er zitten alleen ook enkele nadelen aan. In dit artikel laten we dan ook de nadelen van mindmapping zien.

Een mindmap kan ervoor zorgen dat sommige informatie verloren gaat. Dit komt omdat een normale samenvatting veel groter en langer is dan een mindmap, hier kun je dan ook meer informatie in kwijt. Doordat je een mindmap maakt op een enkel vel kan het voorkomen dat sommige informatie of sommige verbanden verloren gaan bij het maken. Dit is natuurlijk niet fijn want dat zorgt voor een onvolledige samenvatting. Door een normale samenvatting te maken heb je dit probleem niet, hier gaat alleen wel meer tijd in zitten. Om alles samen te vatten is het dan ook aan te raden om voor een traditionele samenvatting te kiezen.

Ook kan een mindmap na enige tijd onoverzichtelijk worden. Dit is vooral het geval bij mindmaps die veel te groot zijn geworden. Als iedereen maar informatie toe blijft voegen dan word het na een tijdje simpelweg te vol. Er staan dan te veel tekstvakken en lijntjes op het vlak, hierdoor word het lastig om de controle te houden en om het geheel te blijven zien. De oplossing voor dit probleem is dan ook om de mindmap minimalistisch te houden, zo zorg je ervoor dat het overzicht blijft staan. In groepsverband zit er ook een nadeel aan een mindmap. Een mindmap word namelijk op een blad
gemaakt, je moet dus met zijn allen op een vel tekenen. Dit word natuurlijk lastig als de personen verspreid zijn en als niet iedereen aan dezelfde tafel zit. Bij een normale samenvatting heb je dit niet, je kunt deze namelijk achteraf aan elkaar plakken. Bij een mindmap word dit al lastiger. Ook kan een mindmap niet goed te lezen zijn als het op een te klein vel getekend is. Je zult dus echt een groot vel moeten gebruiken om alles leesbaar te houden. Al met al is een mindmap een hele handige manier van samenwerken, mits het goed wordt gebruikt. Houd het dus simpel en overzichtelijk anders is het doel van de mindmap verloren gegaan.