Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Nadelen van onkruid in de tuin

Een van de grootste nadelen van het hebben van onkruid in de tuin is natuurlijk dat het er niet zo netjes uitziet. De kleine plantjes, die bijvoorbeeld tussen de voegen van terrastegels (of op de tegels zelf) gaan zitten, kunnen het aanzicht van je tuin behoorlijk verpesten.

Daarnaast heeft onkruid ook nog andere nadelen. Zo is het bijvoorbeeld zeer hardnekkig. Hierom is het erg belangrijk om het snel te verwijderen, want anders kunnen de zaadjes zich in rap tempo verspreiden en ontstaat er steeds weer nieuw onkruid. Zo kom je er nooit meer vanaf. En bovendien trekken sommige plantjes vervelende beestjes aan, zoals muggen, die zich hier graag in verstoppen. Onkruid bestrijden is dan ook zeer belangrijk. Daarom leggen wij uit hoe je dat het beste kunt doen.

Hoe ontstaat onkruid?

Allereerst is het misschien belangrijk om te weten hoe onkruid eigenlijk ontstaat. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kan het komen doordat jouw terras niet goed onderhouden wordt of doordat de afwatering niet goed is, maar kan het ook gewoon pech zijn. Vogels nemen bijvoorbeeld ook zaden met zich mee. Als zij dan even in jouw tuin gaan uitrusten, laten ze de zaden achter en kan er onkruid ontstaan.

Hoe kan ik onkruid bestrijden?

Er zijn diverse manieren om onkruid te bestrijden en verschillende producten die je hierbij kunt gebruiken. Zo zijn er handige onkruidborstels op de markt. Dit zijn speciale borstels met een motor die je over de tegels heen kunt bewegen, net zoals je dat met bijvoorbeeld een bezem zou kunnen doen. Door de krachtige borstelharen, die draaiende bewegingen maken, wordt onkruid losgemaakt van de tegels en uit de voegen getrokken, zodat je het daarna heel makkelijk weg kan vegen.

Een andere methode is die van de onkruidbranders. Hierbij wordt er warmte gebruikt om het onkruid te verhitten, waarna de cellen van de plant barsten en uiteindelijk afsterven. Zo verwijder je hiermee het onkruid tot aan de wortels, waardoor het in de toekomst niet meer terugkeert.

Hoe kan  ik onkruid voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Hoewel onkruid niet altijd helemaal te voorkomen is, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om het ontstaan hiervan zo veel mogelijk tegen te houden. Zo kun je een worteldoek onder de tegels leggen die ervoor zorgt dat de zaden van het onkruid niet in de bodem terechtkomen. Ook kun je de afwatering verbeteren; als water namelijk te lang blijft staan op jouw terrastegels kan er mos of onkruid ontstaan. En vergeet ook niet om de bestrate onderdelen van de tuin regelmatig te bezemen, want hiermee voorkom je ook mosvorming.

Er zijn dus diverse manieren om onkruid te bestrijden en te voorkomen, die ervoor zorgen dat je minder last hebt van die vervelende plantjes in je tuin.